Kickboxing

KICKBOXING je moderan borilački sport koji obuhvaća više sportskih disciplina, a to su: 1.POINT FIGHT, 2.LIGHT CONTACT, 3.KICKLIGHT, 4.FULL CONTACT, 5.LOW KICK, 6.K1 RULES, 7.MUZIKAL FORMS. Za navedene discipline Kickboxing Savez Bosne i Hercegovine je registriran pri Ministarstvu pravde, uprave i lokalne samouprave. Što znači, da je Kickboxing savez Bosne i Hercegovine, sukladno registraciji te Zakonu o sportu i Zakonu o udrugama, nacionalni savez koji potiče, promiče i skrbi o cjelokupnom amaterskom i profesionalnom Kickboxingu u Bosni i Hercegovini.
Kada govorimo o samom sportu, KICKBOXING je nastao na osnovama boksa, karatea, taekwondoa, kung fua i drugih više ili manje poznatih orijentalnih borilačkih sportova. Osnovni cilj svakoga borca je nadvladati boljom tehnikom, brzinom i snagom svoga protivnika uz maksimalnu sigurnost, toleranciju, poštenje i čast svakog natjecatelja.
Jednom riječju, KICKBOXING je zapadnjački sport – jedinstven odgovor velikom broju istočnjačkih borilačkih vještina.
U KICKBOXINGU se koristi maksimalna osobna zaštitna oprema koja se sastoji od kacige (koja pokriva tjeme, bočni dio glave – uši i zatiljak), štitnika za zube, štitnika za prsa (za djevojke), štitnika za genita1ije, rukavica (otvorene i zatvorene 10 Oz), štitnika za potkoljenice te papuča (bez đona). Više o zaštitnoj opremi može se vidjeti na web stranicama TOP TEN-a ( www.budoland.com ). Sigurnost svakog natjecatelja je gotovo zajamčena i slobodno se može reći da su povrede u našem sportu vrlo rijetke, a ako su prisutne onda se najčešće događaju u tzv. tvrdim disciplinama
full contactu, low kicku i thai kickboxingu i to u profesionalnom dijelu. Najčešće se tu radi o plavicama, a tu su i povrede – ozljede nosa i arkade.
POINT FIGHT, je polu kontaktna disciplina u kojoj se dva natjecatelja bore prvenstveno želeći nadvladati protivnika s tehnikom i brzinom.
Ovdje snaga nije potrebna.Udarci su strogo kontrolirani i kod svakog udarca u dozvoljeno mjesto protivnika, borba se prekida i tri suca određuju bodove, odnosno kretnjom rukom pokazuju koji je borac i koliko osvojio bodova.
Svako korištenje snažnih udaraca se kažnjava. Udarci se zadaju rukama i nogama,a dozvoljena područja zadavanja udarca su prednja strana glave i prednja strana trupa dakle zabranjeni su udarci ispod pojasa. Borba se odvija na tatamiju (posebna tanka strunjača) ili ponekad na ringu.
Takmičari su podijeljeni u kadetskoj skupini po godinama i težini, a u juniorskoj i seniorskoj po težini i razlikuju se za takmičare i za takmičarke.
Vrlo slična disciplina Point Fightu je LIGHT CONTACT (lagani kontakt) koja se za razliku od Point fighta odvija u kontinuitetu. Sudac ne prekida borbu već tri suca sa strane zapisuju bodove i na kraju borbe borac koji je postigao više poena je pobjednik. Svi ostali detalji isti su kao i kod Point fihta – oprema, dozvoljeni udarci i mjesta udaraca. Borba se odvija na tatamiju, ali može i u ringu. Takmičari su podijeljeni po uzrastnim i težinskim kategorijama
KICKLIGHT, je disciplina slična Light contactu, odvija se u kontinuitetu. Borci u Kicklightu su obučeni u kratki šorc i majicu, a kontrolirani udarci su dozvoljeni kao u Light contactu plus i po nogama iznad koljena i po brisu stopala-čišćenje.
Sudac ne prekida borbu već tri suca sa strane zapisuju bodove i na kraju borbe borac koji je postigao više poena je pobjednik. Svi ostali detalji isti su kao i u light contactu – dozvoljeni udarci i mjesta udaraca plus udarci nogom iznad koljena kao i bris stopala-čišćenje.
Oprema, zatvorene rukavice 10 unci, šlape, štitnici za potkoljenicu, kaciga, suspenzor za genitalije i guma za zube. Borba se odvija na tatamiju, ali može i u ringu. Takmičari su podijeljeni po uzrastnim i težinskim kategorijama.

Sljedeća disciplina je FULL CONTACT (puni kontakt). Disciplina u kojoj je za cilj protivnika snagom i jačinom pravilnih udaraca nadvladati. Dozvoljeni su udarci u ista mjesta kako je i navedeno za point i light contact, ali se udarci zadaju uz tehniku i punom snagom. Ako bismo radili usporedbu, onda su udarci isti kao u boksu samo što treba dodati i udarce nogom u ista dozvoljena mjesta. Borba je vrlo atraktivna i odvija se u ringu. Takmičari su podijeljeni po uzrastnim i težinskim kategorijama. Centralni sudac brine o pravilnim udarcima i regularnosti te sigurnosti borbe, a tri bodovna suca registriraju bodove (po starom sistemu) na kraju svake runde ocjenjuju boljega s 10, a lošijega s 9 bodova, po zavšetku 3 runde sudci sabeu date bodove i takmičar koji je na primjer pobijedio sa 30 : 27 je pobjednik. Po novim WAKO pravilima bodovni sudci registriraju pene svakog takmičara što je vidljivo za trenere i gledaoce na ekranima na kraju borbe pobjednik je takmičar koji je ostvario više poena.
LOW KICK je također tzv. “tvrda” disciplina i osim uobičajenih udaraca rukama i nogama u prednji dio glave i tijela, dozvoljeni su i udarci nogama po nogama protivnika punom snagom (boduju se samo udarci po natkoljenici). Upravo zbog toga natjecatelji nose kratke hlače. Ostali detalji su isti kao i kod
full contacta – bodovanje, uloga sudaca, zaštitna oprema, podjela u težinske kategorije, itd. Borba se odvija u ringu.
K1 RULES – ime samo za sebe govori, “Tvrda” disciplina vrlo slična low kicku, ali valja naglasiti da se borba ne prekida ako su borci u klinču i imaju mogućnost udaranja potkoljenicom i koljenima u prednji dio tijela, bočni i stražnji (osim same kičme) protivnika. Dozvoljeno je hvatanje i bacanje protivnika. Suci i bodovanje jednako je kao i kod full contacta i low kicka. Za razliku od point fighta – full contacta i low kicka, borci u K1 ne nose zaštitne papuče(šlape). Borba se odvija u ringu. Natjecatelji su podijeljeni po uzrastnim i težinskim kategorijama.
MUZIČKE FORME, je disciplina u kojoj se natjecatelj “bori” sa zamišljenim protivnikom, a borba simbolizira jedan od poznatih načina i stilova borbe (npr. tvrde – tzv. japanske ili meke – tzv. kineske borilačke vještine). Vrlo karakteristično je da je natjecatelj koncentriran, da svojim udarcima stvara dojam protivnika ispred sebe, da je usklađen s muzikom te da je stalno u pokretu i maksimalno uravnotežen. Svojim pokretima natjecatelji vrlo često imitiraju stil ili način borbe pojedinih životinja. Na svjetskim prvenstvima užitak je gledati kako vrhunski natjecatelji prikazuju borbu labuda, majmuna., pijanca., zmije, borbu s više protivnika. Postojemuičke forme tvrde i meke te s oružjem i bez oružja.Vrlo su atraktivne i vrlo često se prikazuju kao borilački show u pauzama prije navedenih “tvrdih” kickboxing disciplina.

Leave a reply:

Mobile Sliding Menu